Een blogje voor de Jonge Balie van Nederlandse advocaten:
Je bent advocaat. Net van de universiteit, al een tijdje aan het werk, bij een klein of groot kantoor, in Randstad of provincie. Je bent jong en verfrissend. Brengt je weekenden door in de hipste barren en kleed je net iets beter dan de oude garde. The world is yours.
En dan ga je schrijven. Weg eigen stijl, weg branie. Hallo 19e eeuw. Zodra je handen het toetsenbord of dicteerapparaat raken, verander je in een brabbelend orakel. Zinnen van drie, vier regels lang, woorden als weshalve, mitsdien, nochtans: hoe oubolliger, hoe beter.
Best gek, als je erover nadenkt. Taal is toch juist het belangrijkste wapen van een advocaat? Wetboeken, contracten, processtukken: taal is de essentie. Wie een goed taalgevoel heeft en daar creatief mee om weet te gaan, heeft dat wollige taalgebruik helemaal niet nodig. Sterker nog, over het algemeen wint je argumentatie aan overtuigingskracht als mensen meteen begrijpen wat je bedoelt en niet eerst in de krochten van hun hersenen moeten graven naar de betekenis van mitsgaders of quod ten stelligste non.
Je doet je cliënten er geen plezier mee, je doet een rechter er geen plezier mee, waarom doe je het eigenlijk? Omdat het gewichtig staat? Omdat de partner waarvoor je werkt het doet? Om als broekie van 25, met een uurtarief dat je nauwelijks hardop durft uit te spreken, serieus genomen te worden?
Wat de reden ook is, het is tijd voor verandering. Tijd om je vak écht serieus te nemen en te kiezen voor scherpe, heldere formuleringen. Jij bent de advocaat, de meester van het woord. Jij kent het belang van overtuigingskracht en weet dat slimme interpretatie het verschil kan maken tussen winnen en verliezen. Daar helpen dubbele ontkenningen en Latijnse verbasteringen niet bij, die leiden alleen maar af.
Vraag je dus voordat je gaat schrijven af wat je wilt zeggen en hoe dat het krachtigste overkomt. Concentreer je op de lezer, niet op de faxen vol archaïsch taalgebruik van je confrères en collega’s. Wees niet de verveelde advocaat die het standaard riedeltje in zijn dicteerapparaat brabbelt. Of vervang dat standaard riedeltje op zijn minst voor een 21ste eeuwse versie.
Je cliënt verdient het. En grote kans dat je er zelf ook beter van wordt. Zonder die wolk van wollige woorden om je achter te verschuilen, komt het aan op je eigen creativiteit en scherpzinnigheid. The world is yours.